Invajo - Events tool
Plats
Val-d'Isère
Adress
Datum
11 juni 2020
Tid
00:00

Årets resa

 

Vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc (4810 meter) ligger Chamonix-Mont-Blanc. Nere i byn är bergssiluetterna överväldigande och det är svårt att förstå var man ska kunna åka skidor. Balmat och Paccard var de första som nådde toppen redan 1786, då Chamonix tillhörde Kungadömet Sardinien. En annan del av historien är att Chamonix ordnade den första vinter-olympiaden 1924.

 

I Mont Blanc massivet finns många svåra toppar på över 4000 meter som lockar klättrare från hela världen vilket präglar byn som andas Alpinism. Chamonix är välkänt för sin skidåkning både i liftsystemen men också för skidturer med stighudar. I april vallfärdar randonnéturister för att gå La Haute Route från Chamonix till Zermatt.

De flesta skidåkare kommer dock till Chamonix för att åka i något av de fem liftsystemen: Les Houches, Le Brévent, La Flégère, Le Tour eller det mest kända Les Grands Montets. Även Aiguille du Midi med sin höjd på 3842 meter lockar och nås med kabin från byn på 1030 meter.
Chamonix är dessutom en av de större skidbyarna och har ett brett register av barer, restauranger och nattklubbar som tillfredsställer alla smaker.